Citizenfour - Laura Poitras - 2014

citizenfour 824927245 mmedNACIONALITAT :EEUU   ANY : 2014 (114')

GÈNERE : Documental (espionatge, internet)

IDIOMA : AnglèsVOSE

dissabte 19 de Novembre 2022

 

INTÈRPRETS

Edward Snowden, Jacob Appelbaum, Julian Assange, Glenn Greenwald, Ewen MacAskill, Laura Poitras, Jeremy Scahill

 

SINOPSI 

El gener de 2013, Laura Poitras va començar a rebre correus electrònics xifrats signats per un tal "Citizenfour", que li assegurava tenir proves dels programes de vigilància il·legal dirigits per la NSA en col·laboració amb altres agències d’intel·ligència d’arreu del món. Cinc mesos més tard, juntament amb els periodistes de The Guardian, Glenn Greenwald i Ewen MacAskill, va volar a Hong Kong per la primera de moltes trobades amb un home anònim que va resultar ser Edward Snowden. Per documentar les sorprenents i preocupants revelacions de Snowden, Poitras va viatjar sempre amb una càmera i en va fer una pel·lícula.

 

PREMIS 

2014:Òscar, Premis Cèsar, Premis BAFTA, Cercle de Crítics de Nova York,

Premis David di Donatello,Associació de Crítics de Boston, Los Angeles,

Chicago i Sant Francisco, Satellite Awards, Premis Independent Spirit, ...

 

Holy Smoke - Jane Campion -1999

NACIONALITAT EEUUholy smoke 690465431 mmed

GÈNERE : Drama (sectes),114 minuts

IDIOMA : Anglès VOSE

dissabte 1 d'octubre de 2022

 

INTÈRPRETS

Kate Winslet, Harvey Keitel, Julie Hamilton, Sophie Lee, Dan Wyllie, Paul Goddard, Pam Grier, Tim Robertson, George Mangos, Kerry Walker, Les Dayman

 

SINOPSI 

Durant una expedició a l’Índia, Ruth Barron cau sota la influència d’un carismàtic guru. Els seus pares, desesperats, contracten P.J. Waters, un expert en sectes, que aconsegueix trobar Ruth en un refugi d’un desert remot.

 

 


PREMIS

1999Cercle de Crítics de Nova York, nominada a millor actriu Kate Winslet

Festival de Venècia, nominada al Lleó d’Or

Comença en tu - Marta Vergonyós - 2015

cartell comencaentu

Divendres 25 de novembre, a les 21.30 h, a l'Ateneu de Celrà

El documental Comença en tu, realitzat per l'artista visual i cineasta Marta Vergonyós entre 2005 i 2015, és la proposta del Cineclub21 de Celrà per aquest 25 de novembre, en el marc del Dia internacional contra la violència envers les dones. La projecció forma part del seguit d'activitats que organitza l'Àrea d'Igualtat de l'Ajuntament, en col·laboració amb altres entitats, per commemorar el 25-N.

La sessió anirà precedida de la lectura del manifest del dia internacional i la presentació de la pel·lícula a càrrec de la seva directora. Després de la projecció tindrem ocasió de comentar la pel·lícula en un debat amb Marta Vergonyós.


Comença en tu és la crònica/trajecte d'un grup de dones que treballa de forma conjunta la sortida de la teranyina de la violència masclista, a través de l'art com a forma de construir la resiliència.

El projecte va posar en contacte un grup de dones afectades per violència masclista entre els anys 2005 i 2010. L'objectiu era treballar la seva recuperació a través de diferents pràctiques artístiques, com la performance, la poesia visual, el collage i les instal·lacions. En el procés, liderat per Marta Vergonyós, hi van participar diferents artistes i es va elaborar el documental final que recull les experiències d'aquestes dones: Comença en tu.

El procés de creació

L'autora va iniciar el projecte el 2005 amb un grup de dones que havien patit situacions de violència masclista, amb la intenció de treballar en la seva recuperació a través de la pràctica de l'art. El 25 de novembre d'aquell mateix any fan una primera performance a l'espai públic, al safareig del seu poble, i a partir d'aquí comença un compromís de grup i de treball constant que durarà gairebé 10 anys i que elles mateixes proposaran convertir en un projecte col·laboratiu, en forma de documental de creació.

El documental ens presenta quatre dones vora el mar: la Pili i la seva filla Nerea, La Juana, la Mercedes i la María José. Totes quatre han viscut anul·lades de diferents maneres per les seves parelles. El projecte les ha reunit al voltant d'una sèrie de processos de creació, a partir dels quals aprofundiran en les claus que les van fer sortir de la seva situació i alliberar-se. S'hi afegeix l'epíleg de la filla d'una d'elles, la Nerea, que comença el projecte essent una nena i acaba essent una noia que esdevé una peça definitiva en el procés de realització del film.

Comença en tu combina tres perspectives diferents. D'una banda, els testimonis a càmera de les protagonistes. De l'altra banda, el seu treball als tallers i en diferents performances, i finalment, les reflexions de conjunt a les quals arriben reflexionant sobre el seu procés de la mà de les seves obres.

La veritat i el sentit de l'humor es van apoderant de les reflexions del grup mentre parlen més obertament dels dubtes i les pors que han superat. La càmera, versàtil, canvia de pla i de composició segons la subjectivitat de la narració, tot generant ritmes de gran bellesa. Les protagonistes lluny de caure en la victimització prenen un rol actiu per la seva recuperació.

L'autora

Marta Vergonyós Cabratosa - Artista visual i cineasta. Nascuda el 1975 a l'Empordà. La seva obra versa al voltant de la poètica i la política de les dones i per fer-ho fa ús de diferents llenguatges, com ara la performance, la poesia visual o el documental de creació. És llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i ha estudiat Documental a l'Escola Internacional de Cinema i Televisió de San Antonio de los Baños Cuba.

De la seva filmografia destaquem «En Rereguarda», «Fem safareig», «Transmissions», «La mort blanca» o «Blueism». La seva obra s'ha mostrat a diversos Festivals de Cinema així com a Centres d'Art Contemporani. Compagina el seu treball com a artista, amb la dinamització cultural, actualment dirigeix el Centre de Cultura Francesca Bonnemaison - La Bonne.

Dead Man - Jim Jarmusch - 1995

 Dead Man País

Estats Units d'Amèrica

Gènere(s)

Western, cinema fantàstic, drama, road movie, cinema independent, àcid Western

Durada

120 minuts

Àudio

Anglès VOSE

Música de Neil Young

 

Interpretació

Johnny Depp, Gary Farmer, Lance Henriksen, Michael Wincott, Crispin Glover, Iggy Pop, Robert Mitchum, Steve Buscemi

 

 

 6 de novembre de 2021


Sinopsi

William Blake decideix abandonar el seu lloc de comptable a Cleveland després de rebre una oferta de treball a Machine, una inhòspita ciutat industrial de l’Oest dels EEUU. Quan arriba, el seu lloc l’ocupa una altra persona. Charlie Dickinson, el fill del propietari de l’empresa, mata la seva dona quan la troba al llit amb Blake, qui al seu torn liquida en Charlie. D’aquesta manera, un simple comptable de Cleveland es converteix en un "fugitiu" perseguit per tres caçadors de recompenses.

Guardons

1995: Festival de Cannes: Nominada a la Palma d’Or (millor pel·lícula)
1996: Cercle de Crítics de Nova York: Millor fotografia
1996: Premis Independent Spirit: 4 nominacions incloent Millor pel·lícula
1996: Associació de Crítics de Chicago: 3 nominacions, incloent Millor pel·lícula


 

Stella - Sylvie Verheyde - 2009

stellaDissabte 13 de febrer de 2016, a les 21.30 h, a l'Ateneu.

Dirigida per Sylvie Verheyde.
Amb Léora Barbara, Anne Benoît, Benjamin Biolay, Guillaume Depardieu, Jeannick Gravelines, Johan Libéreau.
Producció: França, 2009.
Idioma original: Francès. Subtítols en espanyol.
Durada: 99 minuts.


Sinopsi

Anys 70. Stella té onze anys i acaba d'ingressar en un institut de París. La seva vida diària transcorre en el bar que regenten els seus pares: un refugi on els obrers s'entreguen a la beguda, a les apostes i al futbol, i on les vetllades s'allarguen fins a la matinada. Per a ella, la vida escolar no és gens fàcil, ja que els estudis no són el seu punt fort. A més, les constants humiliacions a què es veu sotmesa per part de professors i companys desperten els seus instints més violents. Gràcies a la seva única amiga, filla d'uns intel·lectuals argentins, Stella és capaç d'albirar una vida diferent a la que coneix. Ha arribat l'hora dels descobriments: des del primer amor fins als perills que envolten una nena que està entrant a l'adolescència.