Comença en tu - Marta Vergonyós - 2015

cartell comencaentu

Divendres 25 de novembre, a les 21.30 h, a l'Ateneu de Celrà

El documental Comença en tu, realitzat per l'artista visual i cineasta Marta Vergonyós entre 2005 i 2015, és la proposta del Cineclub21 de Celrà per aquest 25 de novembre, en el marc del Dia internacional contra la violència envers les dones. La projecció forma part del seguit d'activitats que organitza l'Àrea d'Igualtat de l'Ajuntament, en col·laboració amb altres entitats, per commemorar el 25-N.

La sessió anirà precedida de la lectura del manifest del dia internacional i la presentació de la pel·lícula a càrrec de la seva directora. Després de la projecció tindrem ocasió de comentar la pel·lícula en un debat amb Marta Vergonyós.


Comença en tu és la crònica/trajecte d'un grup de dones que treballa de forma conjunta la sortida de la teranyina de la violència masclista, a través de l'art com a forma de construir la resiliència.

El projecte va posar en contacte un grup de dones afectades per violència masclista entre els anys 2005 i 2010. L'objectiu era treballar la seva recuperació a través de diferents pràctiques artístiques, com la performance, la poesia visual, el collage i les instal·lacions. En el procés, liderat per Marta Vergonyós, hi van participar diferents artistes i es va elaborar el documental final que recull les experiències d'aquestes dones: Comença en tu.

El procés de creació

L'autora va iniciar el projecte el 2005 amb un grup de dones que havien patit situacions de violència masclista, amb la intenció de treballar en la seva recuperació a través de la pràctica de l'art. El 25 de novembre d'aquell mateix any fan una primera performance a l'espai públic, al safareig del seu poble, i a partir d'aquí comença un compromís de grup i de treball constant que durarà gairebé 10 anys i que elles mateixes proposaran convertir en un projecte col·laboratiu, en forma de documental de creació.

El documental ens presenta quatre dones vora el mar: la Pili i la seva filla Nerea, La Juana, la Mercedes i la María José. Totes quatre han viscut anul·lades de diferents maneres per les seves parelles. El projecte les ha reunit al voltant d'una sèrie de processos de creació, a partir dels quals aprofundiran en les claus que les van fer sortir de la seva situació i alliberar-se. S'hi afegeix l'epíleg de la filla d'una d'elles, la Nerea, que comença el projecte essent una nena i acaba essent una noia que esdevé una peça definitiva en el procés de realització del film.

Comença en tu combina tres perspectives diferents. D'una banda, els testimonis a càmera de les protagonistes. De l'altra banda, el seu treball als tallers i en diferents performances, i finalment, les reflexions de conjunt a les quals arriben reflexionant sobre el seu procés de la mà de les seves obres.

La veritat i el sentit de l'humor es van apoderant de les reflexions del grup mentre parlen més obertament dels dubtes i les pors que han superat. La càmera, versàtil, canvia de pla i de composició segons la subjectivitat de la narració, tot generant ritmes de gran bellesa. Les protagonistes lluny de caure en la victimització prenen un rol actiu per la seva recuperació.

L'autora

Marta Vergonyós Cabratosa - Artista visual i cineasta. Nascuda el 1975 a l'Empordà. La seva obra versa al voltant de la poètica i la política de les dones i per fer-ho fa ús de diferents llenguatges, com ara la performance, la poesia visual o el documental de creació. És llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i ha estudiat Documental a l'Escola Internacional de Cinema i Televisió de San Antonio de los Baños Cuba.

De la seva filmografia destaquem «En Rereguarda», «Fem safareig», «Transmissions», «La mort blanca» o «Blueism». La seva obra s'ha mostrat a diversos Festivals de Cinema així com a Centres d'Art Contemporani. Compagina el seu treball com a artista, amb la dinamització cultural, actualment dirigeix el Centre de Cultura Francesca Bonnemaison - La Bonne.